dimecres, 30 de maig del 2007

Terceira i els braus

Una de les nou illes que formen part de l’arxipèlag de les Açores, com la resta de les illes destaca pel seu paisatge natural, però també pels seus poblets de disseny rectilinis i de construccions blanques adornades amb dibuixos de colors impecables. Si puges dalt d’un dels nombrosos cims que hi ha a Terceira, sembla que tinguis davant els teus ulls un espai “nou per estrenar”, tot hi apreciar-se la mà de l'espècie humana en les delimitacions dels conreus, la varietat de verds amb contrast amb cel canviant l'aire fresc, et transmet la sensació de netedad, de nou, i alhora viu.

Quan et submergeixes dins l’illa, tant per les muntanyes com pels pobles no pots obviar un ésser que forma part del dia a dia: EL BRAU, te’l trobes pastant per les muntanyes de bellesa primitiva i també en les nombroses festes que es celebren, la més famosa la “tourada a corda”, en la que el brau embolat, lligat a una llarga corda recorre places i carrers, perquè els més destres facin les seves “faenes” improvisades, encara que normalment acaba en corredisses en busca de refugi, en aquesta festa el paper important correspon als pastors que moderen l’ímpetu del brau, tibant la corda quan cal. En ocasions les “tourades” es celebren a la platja i tothom acaba dins l’aigua inclòs el brau.

No se sap ben bé l’origen d’aquesta festa però potser el motiu podria estar en la Batalla de Salga, a l’any 1581 Felip II voler conquerir la illa doncs donava suport a un altre aspirant al tro de Portugal, Don Antonio, els espanyols van enviar a l’illa 10 naus de guerra, que van escollir desembarcar a la Badia de Salga cap a la matinada, la lluita va era renyida, però cap al migdia, quan la batalla estava indecisa un frare açorià que participava en el combat va tenir la idea de dirigir els braus que pastaven pels prats contra les forces invasores. Més de mil braus van anar contra l’enemic, que atemorits varen recular fins arran de mar on molts van morir en la lluita o es van ofegar intentant arribar a corre cuita a les naus.
Avui a la Badia de Salga una piràmide amb una placa recorda aquesta victòria.
Aquesta petita illa perduda al mig de l'atlàntic, a viscut molts més episodis importants en la vida de Gaia: les lluites entre lliberals i absolutistes al segle XIX, i el paper que va jugar la base aèrea durant la segona guerra mundial, i que segueix intervenint en els conflictes de l'àrea del Mediterrani i el Pròxim Orient, un lloc on s'han pres decisions que han marcat el rumb de Gaia, els braus de moment, no han pogut impedir l'ocupació d'aquest petit espai de l'illa i del que el "trio de la Açores" se'n va aprofitar. Però de moment a Terceira els seus habitats viuen amb l'esperança que algun dia no hi seràn, i gaudeixen de l'entorn natural i les festes tracionals heretades dels seus avantpassats.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fa anys, uns amics ens van recomanar visitar les illes Açores. I vam fer una volta per les illes. Vam començar precisament per Terceira, coneguda també com l'Illa del Bon Jesús. Allà s'arriba a l'aeroport, i encara tens l'opció de tornar de l'arxipèlag des l'aeroport de Sao Miguel.
D'aquesta illa, recordo els seus tons verds, i la capital, declarada Patrimoni de la Humanitat, que conserva tot el caràcter dels segles XVI i XVII. Des d'allà podeu agafar el vaixell per anar a una altra illa. Un viatge molt recomanable.