dissabte, 17 de novembre del 2007

ATENA

Visitar Grècia i per extensió la seva àrea d'influència durant l'època clàssica, et transporta, si ho permets, a un món de déus i deesses, d'herois i heroïnes, que tot hi està dotats de poders extraordinaris, les seves debilitats i defectes els fan molt propers als humans. Es barallen, són capaços de mentir, de ser cruels o d'enganyar, protagonitzen mites que serveixen per donar sentit a fenòmens inexplicables, reflexes del dia a dia de la societat clàssica. Molts d'aquests mites segueixen vius a la societat occidental.

Atena, deessa de la saviesa, la guerra (en la seva vessant estratègica) i la pau, va néixer armada del cap del seu Zeus, mai va ser nena, verge i insensible als homes, lluitadora i protectora d'herois, inspiradora del seny als guerrers, guardiana de l'Estat i de les llars.

Un dels mites protagonitzats per Atena és la disputa amb Posidó, déu del mar, per la protecció de la ciutat d'Atenes, i en una de les versions d'aquest mite (segons l'autor de la romà clàssica Varró) explica que per decidir quin dels dos s’imposaria, tots dos feren un regal i deixaren que els atenencs i atenenques decidissin quin els complaia més. Atena regalà a la ciutat una olivera, mentre que Posidó hi féu brollar una font d’aigua salada. El poble va votar, les dones van preferir el regal de la deessa, ja que era molt més útil (els donava fusta, oli i aliment) i els homes es van decantar per Posidó, va guanyar Atena per un sol vot. Posidó es va enfadar molt i va inundar la ciutat, per aplacar la seva ira, i els deus van imposar a les dones tres càstigs:

- Van prohibir a les dones exercir el dret a vot.

- Van prohibir que els infants portessin el nom de la mare.

- Se'ls va treure el títol de ciutadanes.

No sóc antropòloga per analitzar aquest mite que explica l'enfrontament entre el valors de la societat matriarcal, agrícola i pacífica i la societat patriarcal, invasora i agressiva. Però realment relata un fenomen inexplicable i que és vigent a la societat actual: La injusta desigualtat entre homes i dones.

Simplement m'hipnotitza la figura d'Atena...

25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones