divendres, 3 d’agost del 2007

Pasquino, "blocaire" al segle XVI

A la Piazza Pasquino de Roma, molt a prop de la Piazza Navona hi trobem una de les estàtues parlants més famoses de la ciutat. Una escultura d’Antigonos del segle 240-230 a C, que sembla ser representa a Menelao. En aquest cas el menys transcendent és l’origen de l’estàtua en si, o el seu possible valor arqueològic.
Tampoc té transcendència l’origen del nom que té la plaça,“Pasquino”. Hi ha diverses hipòtesis: que si era un sastre, un sabater, un mestre... la qüestió sembla ser que el personatge tenia facilitat per fer versos satírics i crítics amb el poder i quan el Cardenal Oliviero Carafa, al 1501, va ordenar col·locar l’estàtua en aquest lloc, Pasquino va ser el primer en penjar-hi els seus versos satírics criticant els governants, i els qui tenien el poder, inclòs al mateix Papa. Altres ciudatans, van secundar a Pasquino en aquest fet, deixant a l’estàtua els seus escrits, i per la ciutat van començar sorgir altres estàtues parlants, la versió del segle XVI dels actuals blogs, on tothom hi podia dir la seva, tot el que oprimeix la ment s’ha de dir, d’altra manera es queda a dins i fa mal. En èpoques en que la llibertat d’expressió era un dret difícil d’exercir, aquest tors malmès va romandre indemne a les repressions i era l’únic portador de la veu del poble.
L’estàtua parlant ha arribat als nostres temps on encara si pengen crítiques al Papa o als polítics actuals. La llibertat d'expressió és un dret i hauria de ser un deure escoltar a qui ens vol dir alguna cosa.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Al pas que anem, esperem no haver d'omplir la ciutat de "pasquinos"

Anònim ha dit...

Ei Núria no sabia que tenies Bloc!!!!!

M'agrada molt, m'el niré mirant de mica en mica :-)

Un petonàs ben gran!!!!!!