dijous, 19 d’abril del 2007

Chichen Itzà

A Mèxic, a la península del Yucatan, hi trobem l’antiga ciutat-estat Chichen Itzà. Pertanyent a la civilització maia, ocupa una considerable extensió i consta de nombroses edificacions, la més destacada és el temple anomenat El Castell.
Construït en forma de piràmide de base quadrada, cada costat està format per 9 cossos escalonats que contenen al mig 91 esglaons, que condueixen a la part superior de l’edificació. El monument és una representació del calendari maia. Cada lateral partit en 2 per l’escala central suma 18, com els mesos maies i el total d’esglaons sumen 365 que també corresponen al número de dies del calendari maia. Però el més fascinant de tot és el que succeeix el 21 de març i el 22 de setembre de cada any, dates en que coincideixen els equinoccis de primavera i tardor respectivament. En aquestes dates, la forma en que està construïda la piràmide proporciona un joc de llums i ombres que projecten set triangles de llum invertits en un dels vèrtex de la cara nord, sembla que formin el cos d’una serp que va baixant des del cim del temple per trobar-se finalment amb l’escultura del cap d’una serp emplomallada a la base de l’escalinata, diuen que representa el deu Kukulkan que descendeix a la terra. En el moment en que el cos s’ajunta amb el cap de la serp tota la gent que aplega aquest fenomen alcen les mans per rebre l’energia que es creu que desprèn la unió.
Moltes sorpreses ens depara tot el conjunt d'edificacions Chichen Itzà , però potser El Castell ens ofereix les més espectaculars: si piques de mans davant d'aquest temple, l'eco que retorna sembla el cant que fan uns ocells de la zona anoemenats "quetzals". Una altre de les incognites o misteris per descobrir d'aquella civilització, potser molt avançada en alguns aspectes absolutament desconeguts a la nostra època. Tal com vas sortint de Chichen Itzà, t'envaeix la sensació que no només t'allunyes en la distància del que acabes de veure, si no també en el temps, poc a poc retornes al present.

1 comentari:

Anònim ha dit...

És un bloc magnífic. Una idea brillant i preciosa. Felicitats!!!